lauantai 19. elokuuta 2017

Som Tam tulinen papaijasalaatti
Som Tam eli papaija salaatti on ehdoton thairuoka suosikkini. Sen täytyy olla niin tulista, että pikkuhiki tulee syödessä. Se on parasta helteisenä päivänä huurteisen kylmän oluen kanssa. Sen voi tehdä alkuruuaksi, lounaaksi tai lisukkeeksi vaikka friteeratuille kanan siiville. Vihreää papaijaa saa hyvin varustwtuista ruokakaupoista ja thairuokakaupoista. Jos papaijaa ei ole saatavilla, olen tehnyt salaatista silloin tällöin sellaisen variaation mihin laitan aivan ohueksi suikaloitua keräkaalia. Sekin toimii papaijan puutteessa oikein hyvin.SOM TAM

Liemi

Limenmehua
Palmusokeria (itse käytin ruokosokeria)
Chiliä
Kalakastiketta
Suolaa

Vihreää papaijaa
Porkkanaa
Paahdettuja pähkinöitä
Korianteria


Laita liemen aineet mortteliin tai kulhoon ja puristele valkosipulista ja chilistä kaikki maku irti limenmehuun. Lisää sokeri, suola ja kalakastike. Maista lientä. Sen täytyy olla ihana sekoitus happoa, makeutta, tulisuutta, suolaisuutta ja valkosipulia. Liemen pitää mielestäni olla melko tulista, jotta se maustaa miedon papaijan ja porkkanan. 
Kuori papaijasta kolmannes ja hakkaa papaija tulitikun ohuiksi suikalaikse kuvien mukaisesti. Pieni porkkana tulitikku suikaleiksi. Lisää porkkanan ja papaijan suikaleet liemeen ja sekoita. Lisää salaatin päälle vielä pienittyä tuoretta korianteria ja morttelilla pienittyjä paahdettuja pähkinöitä.

Kun sulkee silmänsä voi melkein kuvitella itsensä thaimaalaiseen katukeittiöön muovituoleille istumaan ja nauttimaan tulisesta salaatista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti