sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Tillimuusia, lohta ja katkarapusmetanaa

Sunnuntaina on aikaa tehdä ruokaa vähän kiireettömämmin kuin arkena. Sunnuntain rauhalliset ruokahetket koko perheen voimalla ovat myös tärkeitä hetkiä. Minun lapsuudessani ruoka-aikaan koko perhe kokoontui ruokapöydän ääreen ja syötiin yhdessä. Tätä olen mahdollisuuksien mukaan halunnut noudattaa myös omassa kodissani. Ymmärrän, että toisissa perheissä se on lähes mahdotonta, mutta itse olen halunnut tätä tapaa vaalia ja se on minulle tärkeä. Vaapapäivinä pöytä katetaan huolella ja myös lähipiiriä kutsutaan usein syömään. Tänäänkin ruokapöytään kanssamme istui Vaari. Ihana lämmin hetki, jossa nautiotaan ruuasta ja vaihdetaan kuulumisia.

Tänään ruokana oli rapeaksi pinnalta paistettua Norjan lohta, tillillä maustettua perunamuusia, uunissa paahdettuja juureksia sekä smetanasta, ruohosipulista ja katkaravuista sekoitettua kastiketta. Haluan paistaa lohen  nopeasti kuumalla pannulla pinnalta rapeaksi, silloin se jää sisältä ihanan meheväksi ja kosteaksi. Rapeaksi paistunut lohennahka on myös suurta herkkua. Sekin tietysti syödään. Muusiin saa kivaa väriä ja vaihtelua kun sen sekaan pienii tuoretta tilliä. Smetanasta, omanmaan viimeisistä ruohosipuleista ja katkaravuista syntyy nopeasti ihana kylmäkastike lohelle. Ja seuraksi vielä öljyllä ja siirapilla voideltuja pitkään hautuneita uunijuureksia. Herkullista sunnuntai ruokaa! Kynttilöiden palaessa harmaa ulkoilmakin unohtuu. Mikä ihana leppoisa vapaapäivä, ainoastaa karhea kurkku harmittaa... onko nyt iskemässä syysflunssa?

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille! Viikonpäästä häämöttääkin ihana breikki syksyyn, syysloma lapsen kanssa.  Koitetaanpa pysyä terveinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti