sunnuntai 14. elokuuta 2016

Siemennäkkäriä, ällöttävän terveellistäkö?

siemennäkkileipä

Sunnuntai aamut on ihania... muu perhe nukkuu ja on aikaa juoda aamukahvi rauhassa. Tällä viikolla olin keskiviikkona Frida Steinerin http://www.kotikaupunginlaidalla.fi/ luona opettelemassa blogin pitoa ym. Vein hänelle tuliaisiksi tätä simennäkkäriä ja eilen sain viestin, että olisiko mahdollista saada resepti. Siemennäkkäri oli käynyt hyvin kaupaksi ja se joka söi viimeisen palan sai pahan katseen. Ajattelinkin nyt sitten samalla jakaa tämän teille kaikille. Siemennäkkäri on mukavaa naposteltavaa ja se sopii hyvin keittojen kanssa tarjottavaksi.

Siemennäkkärin teko on helppoa ja nopeaa. Varsinaista leipomista siinä ei ole lainkaan. Aineet vain sekoitetaan keskenään. Ainoa missä voi mennä vikaan, on paisto vaihe. Näkkäriä on paistettava riittävästi, jotta siitä tulee rapea. Maku muistuttaa jopa hiukan popcornia. Jos taas näkkäriä paistaa liikaa, siitä tulee kitkerän makuista.

Siemennäkkäri on muuten gluteeniton ja sopii hyvin sellaisillekin joita jauho ja hiivat turvottaa.



Siemennäkkäri

2,5 dl maissijauhoja
1 dl auringonkukan siemeniä
3/ dl pellavansiemeniä
3/4 dl seesaminsiemeniä
3/4 dl kurpitsansiemeniä

3/4 dl oliiviöljyä
2 3/4 dl kuumaa vettä

sormisuolaa



Oliiviöljy


Mittaa kuivat aineet kulhoon ja lämmitä vesi. Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen.  Mittaa ja sekoita keskenään öljy ja kuuma vesi. Sekoita puuhaarukalla kuivataineet ja nesteet keskenään. Anna turvota n. 10min. Jaa taikina kahdelle uunipellin kokoiselle leivinpaperille. Laita taikina kasan päälle toinen leivinpaperi ja kauli leivinpapereiden välissä taikina niin ohueksi kuin saat. Vedä leivinpaperi uunipellille.  Ja ripottele päälle sormisuolaa makusi mukaan, ole varovainen ettet suolaa liikaa. Jos sinulla on kiertoilma uuni voit paistaa molemmat pellilliset kerralla tai tavallisessa uunissa yksi kerrallaan. Paista  uunissa n.30-40min uunin tehosta riippuen. Näkkäri on valmista, kun reunat alkavat hiukan ruskistua. Anna jäähtyä hiukan ja palastele käsin mieleisiksesi paloiksi. Säilytä lasipurkissa ettei näkkileipä nahistu.


Siemennäkkäri

Näkkileipä


 Ihanaa sunnuntaita kaikille...




6 kommenttia:

  1. KIITOS! Meidän näkkärit eivät ehtineet lasipurkkia nähdäkään... niin nopsaan ne syötiin. Ja kyllä, minä olin se ahne, joka söi viimeisen palan, joten nyt pitää korjata asia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan siemen ostoksille 😊 Onnistumisen iloa Frida ja leppoisaa sunnuntaita!

      Poista
  2. No jo vain, tätähän täytyy kokeilla. Kuulostaa tosi herkulta :)

    VastaaPoista
  3. Oih, meillä tämä on 'kiellettyjen' listalla, koska viimeisestä palasta tulee riitaa, enkä koskaan pysty tekemään niin paljoa, ettei se loppuisi kesken :)
    Risentalla on muuten jo valmis jauhoton siemenseos tyyliin lisää vain vesi ja öljy, yhdestä pussillisesta tulee 2 pellillistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemennäkkäri on kyllä koukuttava herkku, mutta onneksi aika terveellistä 😊

      Poista