tiistai 13. syyskuuta 2016

Itsetehtyjen sämpylöiden tuoksussa

sämpylä voilla


Vastaleivotun sämpylän tuoksu on valloittava. Se tuo kotoisan tunnelman ja herättää nälän. jos kaupoissa tuoksuisi vastapaistettu leipä olisin varma, että ihmisten tulisi ostettua enemmän. Jostain syystä ainakin minut huumaa tuoreen leivän tuoksu.

Muutama viikko sitten eräs asiakkaani kertoi menevänsä sukuloimaan Kalaniemeen keskisuomeen. Hän kertoi, että paikka on viljatila ja siellä on pieni tilapuotikin. Siitä innostuneena pyysin voisiko asiakas tuoda minulle tilakaupasta pussin jauhoja. Haluaisin kokeilla pienentilan itsejauhamia jauhoja. Niinpä viikkositten sain tuomisia keskisuomesta, pussin tämän vuoden sadosta jauhettuja vehnäjauhoja, kokonaisia ohrasuurimoita sekä täysjyvä vehnäsuurimoita. Kaivoin esiin sämpyläreseptin, josta meillä on aina pidetty. Harvoin leivon pelkistä vehnäjauhoista, mutta nyt halusin testata onko kaupanjauhoilla leivotulla ja näillä pikkutilan jauhoilla leivotulla sämpylällä mitään eroa.

vastajauhettu vehnäjauho
Ihana oliivipuinen jauholapio  http://www.werannas.com/en/brands/kikoi


SÄMPYLÄT

5 dl lämmintä vettä
1 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa tai 25g tuoretta hiivaa (puoli pakettia)
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
12 1/2 dl vehnäjauhoja

Mittaa vesi ja maito kulhoon. Jos käytät tuorehiivaa neste saa olla korkeintaan kädenlämpöistä, kuivahiivaa käytettäessä neste saa olla lämpimämpää. Käytettäessä tuoretta hiivaa, murenna hiiva nesteen joukkoon ja sekoita kunnes hiiva on sulanut. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Lisää nesteeseen suola ja siirappi sekä jauhot. Sekoita puukauhalla ja käsin tai monitoimikoneella.  Vaivaa taikinaa kunnes taikina jotakuinkin irtoaa kulhasta, muttei ihan. Ripottele taikinan päälle jauhoja n. 2 rkl ja peitä taikina liinalla. Anna nousta vedottomassa paikassa 1 1/2 tuntia. Laita uuni lämpiämään hyvissä ajoin 240-250 astetta.
Ripottele leivontapöydälle runsaasti jauhoja ja kaada puolet taikinasta pöydälle. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa siitä metallilastalla mieleisesi kokoisia paloja ja nostele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Älä vaivaa tässä vaiheessa enää taikinaa. Taikinaan saa jäädä ilmakuplia. Muotoile lopputaikina samallalailla ja asettele palat toiselle uunipellille. paista uunissa n. 15-20 minuuttia uunista ja sämpylöiden koosta riippuen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, näin pinnasta tulee rapea.


taikina kulho
Lisää kuvateksti

taikina nousemassa
Lisää kuvateksti
sämpylän leivonta

leivonta tiskit
Lisää kuvateksti
tuoreet sämpylät


Näillä Tuomaanniemen tilan tuoreilla vehnäjauhoilla leivotut sämpylät olivat taivaallisia. Täytyy sanoa, että ero kaupanjauhoilla leivottuihin oli kerrassaan huima. Sämpylät olivat kuohkeita ja rapeakuorisia. Tuoreet sämpylät voilla ja lasi raikasta luomu maitoa. Mikä ihana iltapala.

Jos sämpylöitä jää, ne kannattaa säilyttää korissa leivontapyyheen alla, näin ne pysyvätt maukkaina. Muovipussiin niitä ei kannata missään nimessä laittaa. No meillä ainakaan niitä ei edes paljon jäänyt. Vastapaistettunahan ne maistuvat parhaimmalta. Jos muuten leipominen tuntuu työläältä, voi taikinan myös nostella uunipellille kahdella lusikalla samankokoisiksi kasoiksi ja jauhotetuilla käsillä vain painaa hiukan kasoja litteämmäksi.

4 kommenttia:

  1. hih..just kannoin kaupasta sämpylöihin tarvikkeita. Tänään ei aika riittänyt, mutta huomenna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, teillä tuoksuu tänään vastaleivottu sämpylä😊 Ihania herkku hetkiä!

      Poista
  2. Tuoreiden sämpylöiden tuoksu tuntuu tänne asti, suurempaa
    herkkua ei olekaan! Kyllä jauhoilla on väliä, pienten myllyjen
    tuotteet ovat parhaita.
    Sait minut inspiroitumaan, tänään meilläkin herkutellaan
    äidin leipomoilla lämpimäisillä, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, sämpylän tuoksuista päivää😍 Kiva jos innostuit😊

      Poista