perjantai 16. syyskuuta 2016

Sinisimpukat valkoviinikerma liemessä... taivaallista

simpukat valkoviinissä

Olen rakastunut sinisimpukoihin vuosia sitten Belgiassa Bryggessä. Simpukat tuotiin pöytään isossa kannellisessa kattilassa maalaisranskalaisten ja valkosipulimajoneesin kanssa. Hyviä simpukoita saa Tampereella ikävä kyllä aivan liian harvassa paikassa. Koska ravintoloista ei tahdo saada hyviä simpukoita, meillä tehdään tällä hyvin perinteisellä reseptillä simpukoita melko usein. Tämä simpukkaresepti on meidän koko perheen ehdoton suosikki.

Simpukoita saa ostaa tuoreena, jo ilahduttavan monelta palvelutiskiltä. Hintakin simpukoissa on ihan kohtuullinen 1 kg (sopiva määrä kolmelle) maksaa yleensä alle 10€. Simpukat syömme aina maalaisranskalaisten ja aiolin (valkosipulimajoneesi) kanssa, niinkuin Bergiassakin. Vaikka liemeen tuleekin valkoviiniä, voi lapsikin huoletta syödä sitä koska lientä keitetään niin, että alkoholi viinistä haihtuu.

Ostaessasi simpukoita myyjä usein tarkistaa simpukat ja poistaa kuolleet ja rikkoutuneet pussista. Jos näin ei tapahdu, voit myös pyytää myyjää tekemään tämän. Muista, että ennen keittämistä simpukat pitää säilyttää niin, että ne saavat happea eli umpinaiseen muovipussiin niitä ei saa laittaa. Simpukoiden tulee olla ennen keittämistä eläviä. Jos kopautat aukiolevaa simpukan kuorta kevyesti, sen pitäisi mennä kiinni.SIMPUKAT VALKOVIINIKERMA LIEMESSÄ

1kg simpukoita
1 iso sipuli
1 yhden kynnen valkosipuli
voita
kasvisliemi
1/2 tl suolaa
mustapippuria
3dl valkoviiniä
3dl kuohukermaa
tuoretta korianteria tai persiljaa

Lisäksi maalaisranskalaisia ja aiolia

Aiolin teet helposti lisäämällä Hellmansin majoneesiin tuoretta valkosipulia makusi mukaan. (n. 1,5 dl majoneesia ja 1 valkosipulinkynsi)Harjaa simpukat ensin kylmän veden alla juuresharjalla puhtaaksi ja poista ns.parta simpukasta, jos siinä sellainen roikkuu. Jos kuori on rikki, heitä simpukka pois. Jätä pestyt simpukat odottamaan liemen keittämisen ajaksi lävikköön.
Pilko sipuli ja valkosipuli. Valitse isokattila ja laita kattilan pohjalle nokare voita ja kuullota sipuleita ja valkosipulia hetki, älä ruskista. Lisää valkoviini ja anna sen ja sipuleiden kiehua noin 10min. Lisää kasvisliemi ja mustapippuri sekä kerma. Anna kiehua vielä 5min. Lisää suola pikkuhiljaa ja maista välillä lientä, liemen tulee olla melko voimakkaan makuista ja reilun suolaista tässä vaiheessa, jotta se maustaa myös simpukat. Lisää simpukat kiehuvaan liemeen ja kääntele simpukoita kiehuvassa liemessä n. 4-6 minuuttia tai kunnes kuoret ovat kunnolla avautuneet. Silppua päälle tuoretta korianteria tai persiljaa. Jos simpukka ei keittäessäaukea, sitä ei voi syödä. Tarjoile maalaisranskalaisten ja aiolin kanssa, niinkuin Belgiassa.

sinisimpukka
Oikeassa kuvassa näkyvä simpukan parta poistetaan pesun yhteydessä

simpukoiden puhdistus
ranskanperunat ja alkosipulimajoneesi

Simpukat valkoviinikermaliemessä


Kokeileppa sinäkin joskus rohkeasti tätä reseptiä. Nam!!! Helppoa ja niin herkullista! Jos rakastat tulista voi liemeen lisätä vielä tuoretta chiliä antamaan potkua. Vaikka itsekin pidän tulisesta ruuasta, näihin en chiliä koskaan laita vaan haluan tehdä ne aina tällä perinteiselläreseptillä, johon aikanaan Belgiassa rakastuin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti