Keittiöpyyhe http://www.lavlia.fi/ |
Kaalikääryleet
Käärylekaali
voita
2 dl rikottujaohrasuurimoita
700g nautasikajauhelihaa
2 kananmunaa
3 dl kermaa
1 isosipuli
mustapippuria
suolaa
siirappia
Keitä kaali kokonaisena isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä. Anna kiehua noin 1/2-1 tunti. Paista jauheliha ja pilkottu sipuli. Keitä ohrasuurimot. Sekoita keitetyt suurimot ja paistettu jauhelihasipuliseos ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää sekaan kaksi raakaa kananmunaa ja puolet kermasta sekä hiukan siirappia. Irrota kaalista lehdet yksitellen ja pieni kaalin ydin täytemössön sekaan, näin mitään ei mene hukkaan. Laita kaalin lehdelle täytettä kukkurainen ruokalusikallinen ja kääri kaali täytteen ympärille. Laita kääryleet voideltuun uunivuokaan, kaada päälle siirappia ja loppu kerma sekä nokareita voita. Paista uunissa 170 asteessa, kunnes kauniin ruskeita, noin 1- 1 1/2 tuntia.
Alin leikkuulauta Mirantic, Kangasala, päälimmäinen leikkuulauta http://www.werannas.com/en/brands/kikoi |
Pellavaessu https://issuu.com/kotikaupunginlaidalla/docs/linen_collection_by_frida/1 |
Mummo teki aikanaan maailman parhaat kaalikääryleet ja samalla mummon reseptillä minäkin teen niitä joka syksy. Mummo on yhä elossa, mutta ei jaksa enää tehdä vaativampia ruokia, ikääkin alkaa olla jo lähes 90-vuotta. Teen itse kaalikääryleitä aina syksyisin niin ison vuuallisen, että pariksi ruokailukerraksi niitä saa myös pakastimeen. Tässä mummon ohjeessa ei tietenkään, voita, kermaa ja siirappia säästellä. Ne maistuvat aina yhtä herkulta ja muistot mummon tekemistä kaalikääryleistä palaa mieleen joka kerta. Mummo on loistava ruuanlaittaja ja olen ruuanlaitosta oppinut häneltä ylivoimaisesti eniten. Mummon keittiössä sai aina lapsena kokata ja mummo jaksoi opettaa, miten mitäkin tehdään. Tänäpäivänä ne taidot ovat kultaakin kalliimpia ja saan jakaa ne reseptit nyt oman lapseni kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti