keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän herkuttelua... lohikakkua, simpukoita

Lohihyytelökakku


Itsenäisyyspäivä on meidän perheessä juhlapäivä ja ruuat sen mukaiset. Pappani on taistellut sodassa ja haavoittunut siellä. Olen kuullut lukuisia sotakertomuksia ja niiden tarinoiden kautta itsenäisyyspäivä on saanut erityisen merkityksen. Kuinka etuoikeutettuja olemmekaan, kun saamme asua itsenäisessä Suomessa. Perheemme perinteisiin kuuluu Tuntemattoman sotilaan katselu, niin kuin yhä elossa olevan pappanikin. Päivällä syödään hyvin ja illalla kileistellään kuohuvaa, nautitaan herkkuja ja katsellaan tietysti linnan juhlia. Tänä vuonna päivällä söimme simpukoita, maalaisranskalaisten ja aiolin kanssa. Simpukoiden ohje löytyy https://sopivansuolaista.blogspot.fi/search?q=sinisimpukat


sinisimpukat

sinisimpukoita valkoviinissä ja kermassa

Maalaisranskalaiset ja valkosipulimajoneesi

simpukatviinissä

sinisimpukka ateria

Illalla ennen linnanjuhlia poksautettiin kuohuvapullo auki ja nautittiin malja itsenäiselle Suomelle. Sen jälkeen kahviteltiin muutamapäivä sitten tehdyn tiikerikakun sekä ihanan suolaisen kylmäsavulohikakun kera. Liivatteella tehtävät erilaiset hyytelökakut ovat näyttäviä ja herkullisia kahvi- tai bufeepöydän tarjottavia. Ne ovat myös helppoja ja nopeita tehdä.

Skumppalasit

Itsenäiselle Suomelle!

Kattaus

itsenäisyyspäivälle!

Kahvipöytä

Kuohuviinit

Kylmäsavulohikakku



Kylmäsavulohikakku

Pohja:
10 siivua maalahdenlimppua
50 g sulaa voita

Täyte:
n. 200g kylmäsavulohta
2 dl kermaviiliä
1 dl smetanaa tai ranskankermaa
300g philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa
1 dl vettä 
5 liivatelehteä
1 kasvisliemikuutio
1/2 dl silputtua tilliä
1/2 dl silputtua kevätsipulia
2 rkl sitruunan tai limen mehua
mustapippuria
ripaus suolaa

Koristeeksi:
Tuoretta kirjolohenmätiä
Rucolaa
tilliä


Pieni sauvasekoittimella limpun siivut pieneksi ja lisää sekaan voisula. Laita irtopohja vuuan pohjalle vuuan muotoinen leivinpaperi, näin kakun siirtäminen tarjoiluastiaan on helpompaa. Painele limppuvoiseos tiiviisti vuuan pohjalle. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi ja silppua tilli ja kevätsipuli. Laita kulhoon kermaviili, tuorejuusto, ranskankerma ja notkista seos desillä kermaa. Lisää sekaan tilli, kevätsipuli, lohi, sitruunanmehu ja mausteet. Keitä desi vettä ja lihaliemikuutio. Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuumaan liemeen. Lisää liemeen sulaneet liivatteet ohuena nauhana kulhoon jossa muut aineet ovat. Kaada koko seos irtopohja vuokaan limppupohjan päälle. Laita koko komeus kylmään. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, kun seos on hyytynyt ja maut tasaantuneet. Irrota kakku vuuasta ennen tajoilua, siirrä mieleiseesi tarjoiluastiaan ja koristele tuorreella kirjolohenmädillä ja rucolalla.




Lohihyytelökakku



kirjolohenmäti leipä

Hyytelökakku



Kylmäsavulohikakku


Oi mikä ihana itsenäisyyspäivä! Aamupäivän olin töissä ja töiden jälkeen herkulliset simpuvat perheetn kesken. Illalla sitten hiukan isommalla porukalla kuohuvat, suussa sulavaa kylmäsavulohikakkua ja linnanjuhlat. Taas sai ihastella toinen toistaan kauniimpia kampauksia ja pukuja. Minusta on hienoa, että Suomessa pidetään kunnon linnanjuhlat itsenäisyyspäivän kunniaksi!

Illalla hiippailin vielä muiden jo nukkuessa ottamaan pienen palan lohikakkua. Nam! Ja sitten nukkumaan.

Ihanaa viikkoa kaikille!


Kylmäsavulohihyytelökakku

2 kommenttia:

  1. Ihanat tarjottavat, nam! Mihinkäs se tiikeri raidoistaan pääsee, kakkukin mestariteos��.
    -Maaret-

    VastaaPoista