perjantai 27. tammikuuta 2017

Väriä lautaselle, uunijuureksia ja karamellipossua

Väriä lautasella


Possunniska on huippu raaka-aine ja onneksi sitä saa jo hyvin kaupoista kokonaisena palana ja maustamattomana. Ihanat uunijuurekset ja pitkään kypsytetty karamellipossu kuuluivat viime sunnuntain ruokapöytään. Lisäksi vielä uunissa kypsytettyä kukkakaalia ja puolukkachilimajoneesia. Ulkona paistoi aurinko ja takana oli hyvin nukuttu yö. Laitoin possunniskan heti aamulla uuniin 150 asteeseen, sitä täytyisi kypsentää noin 3-4 tuntia. Kun possu otetaan pois uunista se täytyy vielä jäähdyttää täysin ennen seuraavaa vaihetta. Eli possun voi kypsentää vaikka jo edellis iltana. MUISTA! ottaa possusta tullut liemi talteen. Liemestä, tilkasta soijaa ja intiaanisokerista keitetään possulle karamelli kastike. Tämä ruoka on ehdoton suosikkini. Se on saanut vaikutteita Tomi Björckin Farang-ravintolassa tarjottavasta karamellipossusta.


UUNIJUUREKSET

Bataatti
3 punajuurta
5 porkkanaa
1 lanttu
Oliiviöljyä
Siirappia
Yrttisuolaa

Kuori ja kuutioi juurekset samankokoisiksi kuutioiksi. Lisää sekaan oliiviöljyä, siirappia ja yrttisuolaa. Paista uunissa uunissa kunnes ovat kypsiä, mutta eivät liian pehmeitä.


KARAMELLIPOSSU

1 kg Possunniskaa

Karamellikastike:

2 1/2 dl Paistolientä
1 dl Intiaanisokeria
1 dl Vettä
Tilkka soijaa
Tilkka riisiviinietikkaa
Tähtianis

Possun päälle:

Valkosipulia
Kevätsipulia
Tuoretta Chiliä

Tuoretta korianteria

PUOLUKKACHILIMAJONEESI:

1 dl pakaste puolukoita
2 dl Hellmans majoneesia
chiliä maun mukaan


Paista possu etukäteen kypsäksi folioon kiedottuna ja miedosti suolalla maustettuna 150 asteessa 3-4 tuntia. Jäähdytä! Leikkaa reilun nopan kokoisia kuutioita possusta ja paista ne öljyssä rapeaksi.
Keitä karamellikastike kattilassa kasaan, se on valmista kun se on siirappimaisen paksua. Paahda pienitty valkosipulinkynsi, chili ja kevätsipuli nopeasti pannussa. Kaada rapeiden possujen päälle karamellikastike ja ripottele päälle paahdetut chili ja sipulit sekä tuore korianteri. Purista puolukaoista mehu siivilänläpi kulhoon, lisää joukkoon majoneesi ja vhvaa chiliä makusi mukaan.  Nauti uunijuuresten ja puolukkachilimajoneesin kanssa.


Kukkakaalin ohje löytyy https://sopivansuolaista.blogspot.fi/2016/11/ankkaa-ja-karamellisoitua-kukkakaalia.html

uunijuurekset












Tämä ruoka ei ollut mikään pikaruoka, mutta ei niin työläskään kun kuvittelisi. uunijuurekset ja kukkakaali kypsyy sillä aikaa uunissa, kun keität karamellikastikkeen, sekoitat majoneesin ja paistat öljyssä possun kuutiot.  Ihan mielettömän hyvää ja vaivan arvoista!!!
Ja ruuan jälkeen happihyppelylle ihanaan auringon paisteeseen.




2 kommenttia:

  1. Juuri tuollaista väri-comboa tykkään käyttää ja tuo karamellipossu täytyy kyllä kokeilla! Koko annaos näyttää houkuttelevalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, oli kyllä todella hyvää ja maukasta. Mukavaa viikonloppua!

      Poista