perjantai 14. huhtikuuta 2017

Pataleivän tuoksuinen pitkäperjantain aamu

Sopivan suolaista-blogi



Pata leipä reseptejä on ollut paljon netissä ja ruokalehdissä. Itse olen aina ollut enenmmän sellainen sämpylänpaistaja. Nyt kuitenkin päätin tehdä taikinan illalla valmiiksi, jotta vapaapäivän aamuna saisi nauttia tuoreen leivän tuoksusta. Vapaa aamuna on ihana keitellä kahvi kaikessa rauhassa ja vauttia sen kanssa siivu tuoretta vastapaistettua leipää. Päälle voita ja ehkä muutama siivu keitettyä luomu kananmunaa. Yksinkertaista ja hyvää.


PATALEIPÄ

4 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurasämpuläjauhoja 
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 dl  kädenlämmintä vettä

Oliiviöljyä padan voiteluun



Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja lisää sekaan vesi ja sekoita nopeasti.  Jauhoiksi voi valita mitä vain mieleisiään jauhoja. Taikinaa ei saa vaivata. peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi.
Kumoa taikina seuraavana päivänä jauhiotetulle pöydälle ja kääntele se palloksi. Älä edelleenkään vaivaa taikinaa. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 min. Laita uuni 225 asteeseen. Ota pata tai kannellinen 2-3 litran kattila ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja voitele se öljyllä. Nosta leipä pataan ja paista kansi kiinni 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Ota pata pois uunista ja kumoa leipä pöydälle.










Ihanaa ja kiireetöntä pääsiäistä kaikille blogini lukijoille!!!
Ulkona on luvattu kylmiä kelejä, mutta nautitaan hyvästä ruuasta ja lämpimästä tunnelmasta.
Olipa ihana aloittaa aamu vastaleivotulla leivällä. Kyllä itseleivottu leipä vaan on hyvää ja miten helppoa tämän teko olikaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti