sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Yhdessä tekemisen riemua, makkaroita, pastaa...Loppiaisaattona hain Tampereen kauppahallista possun suolta, kasleria ja rasvaista kylkeä. Loppiaisena matkustaisimme Helsinkiin ystäviemme luo. Meillä oli suunnitelmissa tehdä yhdessä makkaraa ja testata ystäviemme uuden yleiskoneen lihamyllyä ja makkarasuppiloita. Keitin kattilallisen kokonaisia ohrasuurimoita lihaliemessä valmiiksi jo kotona. Yhdessä tekeminen on ihan parasta, jokainen tuo ruokaan oman twistinsä ja lopputulos on ihana sekoitus erilaisia makuja.

Aloitimme hommat jauhamalla ensin kaslerin ja rasvaisen possunkyljen lihamyllyllä karkeammalla terällä ja vielä toisen kerran vähän pienemmällä terällä. Jauhamisen jälkeen sekoitimme lihaan ohrasuurimot, tilkan kermaa, pienittyä sipulia ja tuoretta valkosipulia. Sen jälkeen jaoimme massan kahteen kulhoon. Toisistaa makkaroista tekisimme chilillä ja savupaprikalla maustettuja tulisempia makkaroita ja toisen massan maustaisimme pippurilla, korianterilla ja suolalla vähän perinteisemmin. Sitten suolen asettaminen makkarasuppiloon ja eikun koneet käyntiin. Makkarantekoa pidetään suotta monimutkaisena hommana. Kun keittiössä on apukäsiä tekeminen sujuu melko vaivattomasti.

Välissä täytyi tietysti ottaa hiukan "ruuan valmistus viiniä" ja vaihtaa kuulumisia. Meitä oli kaikkiaan yhdeksän hengen porukka ja muut valmistelivat muita ruokia samalla, kun toiset valmistivat makkaraa. Pursotuksen jälkeen makkaroihin pisteltiin parsinneulalla reikiä ja ne laitettiin uuniin 200 asteeseen 20 minuutiksi. Makkarat ruskistettiin vielä ennen ruokailua pannulla, jossa ne saivat kauniin ruskean pinnan. Makkaramassan teko on vähän kuin lihapullataikinan tekoa. Rasvaa täytyy olla riittävästi, jotta makkarasta ei tule kuivaa. Maustamista helpottaaksesi, voit kypsentää pienen palan massaa, jotta pääset tarkistamaan makua ennen kuin pursotat massan suoleen. Itse tehty makkara on ihan uskomattoman hyvää. Kesällä se on loistavaa grillattuna. Taas heräsi kaikenlaisia ajatuksia, minkälaoisia makkaroita seuraavalla kerralla tehdään. makkaroihin voisi laittaa tuoreita yrttejä, fetaa, tomaattia, paprikaa, melkein mitä vain.

Alkuruokina meillä oli ihania avokadoja katkaravuilla, juustoista savuporokeittoa, ihania juustoja, itsetehtyjä sämpylöitä ja saaristolaisleipää. Pääruokana makkaroiden lisäksi, perunamuusia ja ihanaa raikasta meloni hernesalaattia. Jälkiruuaksi terveellistä smoothiekakkua. Nam!

Kauttauksessa näkyy Ghanalaisesta kankaasta tehty kaitaliina ja lautasliinat https://www.facebook.com/UpendobyWallaroo/
Ihana värikäs kaitalinna ja lautasliinat Kati Kivisaari, Upendo by Wallaroo

https://www.facebook.com/UpendobyWallaroo/

Rauhallisen ja monta tuntia kestäneen illallisen jälkeen oli ihana ottaa ruokaa sulattavat Ginit. Sitten valittiin joukkueet ja pelailtiin porukalla Trivial Pursuitia. Ystävät ovat tärkeitä, yritän pitää enenmmän yhteyttä ystäviini tänä vuonna, koska mikään ei lataa paremmin akkuja kuin leippoisa yhdessäolo ihanien ihmisten seurassa.  Olette kaikki niin rakkaita!!!
Ja miten onkin niin, että suurinosa ystävistämme on myös erittäin kiinnostuneita ruuanlaitosta. Ja yhdessä tekiessä aina oppii itsekin jotain uutta.

Seuraavana aamuna nautimme rauhallisen aamiaisen. Aamiaisella saimme ajatuksen, että tekisimme itse pastaa lounaalle.... Ihanaa, se onkin asia jota olen hetken jo suunnitellut ja miettinyt pastakoneen hankintaa. Kun pastataikina oli tehty ja pastat valmistettu, hyökkäsin heti tietokoneelle tilaamaan pastakonetta. Niin mukavaa pastanteko oli, vaikken vielä ollut pastaa edes maistanut....
Itse tehty pasta maistui taivaalliselta ja heti heräsi ajatuksia minkälaista pastaa valmistan, kun Marcato Atlakseni saapuu kotiin. Pastapäivitys siis myöhemmin.
Nyt on juhlapyhät ohi ja arki saa alkaa.  Mukavaa työviikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Voi valtava ihanuus tätä kuvatulvaa! Kerrassaan ihanan näköiset makkaratalkoot ja kattaukset. Vesi kielellä zoomailin näitä tuotoksia. Valoa ja energian jatkumoa tähän alkaneeseen vuoteesi! t; Hanna <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hanna! Ihanaa ja energistä uutta vuotta sinullekin Hanna <3

    VastaaPoista