maanantai 31. lokakuuta 2016

Illan pimeinä tunteina...

pesto-fetaleipä


Yhtenä iltana, kun muut jo nukkuivat ja katselin yksin tv:tä, iski mieletön suolaisen himo.
Mitähän sitä söisi??? Mietin mitä kaapista löytyisi?
Tuorepestoa, fetajuustoa... leipää...



Fetapesto sanwich

Fazer 5 viljan paahtoleipää  2 siivua (oma suosikkini)
Tuorepestoa
Fetajuustoa
Makeita kirsikkatomaatteja
Kevätsipulia

Paahda paahtoleivät ja laita leipien päälle pestoa. Leikkaa väliin fetajuustopalasta siivuja ja siivuta makeat kirsikkatomaatit ja kevätsipuli. Ja eikun kasaan koko komeus. Yksinkertaista ja hyvää..



Rakastan tuorepestoa, kaupassa olevista purkkipestoista ei voi puhua samana päivänä. Tässä leivässä oli mielestäni niitä parhaita elementtejä, kun tekee suolaista mieli. Hyvää tuoretta pestoa, Patros fetaa, makeita kirsikkatomaatteja, hiukan sipulia ja hyvää rapeaa paahtoleipää.

Syntisen suolaista ja hyvää!
Mikä itsekkään ihana tunne syödä ihan yksin kaikessa rauhassa jotain näin hyvää.....
Huomenna olisin taas astetta parempi äiti :), tämän oman rentouttavan hetken ansiosta.


sanwich
Lautanen Raaka Rå, Mirantik Kangasala
https://www.facebook.com/www.mirantik.fi/
http://raakaraw.tumblr.com/

Suolainen sanwich



perjantai 28. lokakuuta 2016

Pihviä, valkosipuliperunoita ja rosmariiniporkkanoita

rosmariiniporkkanat

Viikonlopun ruokatoive oli tuhtia ruokaa, pihviä ja valkosipuliperunoita. Lihatiskillä lötkötti valtavat Black Angus chuck roll pihvit. Eikun ne pakettiin ja kotiin kuorimaan perunoita. Lisukkeeksi päätin tehdä rosmariiniporkkanoita, koska itseni teki niitä mieli enemmän kuin mitään muuta. Rosmariini on lempiyrttini ja sitä löytyy tuoreenakeittiöstäni lähes aina. Rosmariini sopii loistavasti kanan, sienten, kasvisten ja leiipien mausteeksi. Pihvit paistoin kuumalla grillillä ulkona ja käärin paiston jälkeen vielä hetkeksi Folioon jälkikypsymään, koska pihvien koko ja vahvuus oli melkoinen. Pihvin paistosta tulee melkoinen käry sisälle, siksi grilli on oiva paistopaikka vaikka kesä ei enää olekaan.


Valkosipuliperunat

perunoita syöjä määrän mukaan
suolaa
kuohukermaa
musta pippuria
1 kynnen valkosipuleita


Kuori perunat ja viipaloi lado vuokaan niin että pohja peittyy, viipaloi päälle valkosipulia reilusti sekä ripottele päälle suolaa ja pippuria. Viipaloi toinen kerros perunoita ja päälle valkosipulit, suola ja pippurit. Kaada päälle kermaa, niin että kerman yläpinta on puolisenttiä alempana kuin perunoiden. Paista uunissa 200 asteessa, niin kauan että kerma alkaa kuohua, pienennä lämpöä sitten 170 asteeseen ja paista kunnes perunat kypsiä. Anna vetäytyä noin 10 min ennen ruokailua.

Rosmariinihunajaporkkanat

Porkkanoita
voita
hunajaa
tuoretta rosmariinia
suolaa

Kuori ja leikkaa reilunkokoisiksi suikaleikse porkkana. Paista voissa pannulla, lisää paiston loppuvaiheessa rosmariinin oksat, hunaja ja ripaus suolaa. Paista kunnes porkkanat ovat kauniin ruskeita ja pehmenneitä.

Pihvit

Anna pihvien olla ennen paistamista ainakin tunti pöydällä huoneen lämmössä. Paista pihvit vasta, kun muut lisukkeet ovat valmiit. Sivele pihvin päälle öjyä ja suolaa ennen paistamista. Paista pihvit kuumalla pannulla tai grillissä. Paista molemmilta puolilta paksua pihviä noin 4 min. puoli ja nosta pihvit folion päälle paiston jälkeen, laita päälle mustapippuria ja laita folio kiinni nyytiksi ja anna olla pihvien folion sisällä noin 10 min. jälkikypsymässä. Näillä ohjeilla pihvi jää reilusti mediumiksi, jos haluat kypsän lisää paistoaikaa tai laita paiston jälkeen pihvit foliossa vielä hetkeksi uuniin.


kermaperunat

porkkanat rosmariinilla


rosmariini porkkanat

pihvi annos


Joka kerta on jännää osuuko valkosipuliperunoiden suola kohdalleen ja onko pihvin kypsyys mieleinen. Tälläkertaa pihvin kypsyys osui nappiin samoin valkosipuliperunoiden suola. Pihvi oli ihanan mehukasta ja sopivan suolaisen valkosipuliperunat sekä makean rosmariiniset porkkanat toimivat loistavasti pihvin kaverina. Pihvi on melko raskasta ruokaa, mutta kyllä se vaan toisinaan maistuu todella hyvältä. Kevennetään ruokaa sitten taas huomenna...



keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Karjalanpiirakkakurssilla Knuutilan kartanossa Siurossa

Karjalan piirakat

Osallistuin tässä yhtenä iltana Knuutilan kartanossa Siurossa järjestettävälle karjalanpiirakkakurssille. Knuutilan kartano on Nokian kaupungin omistama ja Siuro-Seuran ylläpitämä paikka, jota voi vuokrata erilaisiin tapahtumiin, häihin, syntymäpäiviin ym. Yhdistys on vuodesta 1977 kunnostanut kartanon tiloja. Knuutila sijaitsee Nokianvirran suistossa, joka on Pirkanmaan yksi vanhimpia pysyvästi asuttuja paikkoja. Kartanon pihapiirissä on iso päärakennus, Väentupa (jossa kurssi pidettiin, näkyy alhaalla kuvassa), aittahotelli ja kivinavetta. Siuroseura järjestää tilalla erilaisia tapahtumia ja kursseja. Kun saavuin kauniiseen kartanon pihaan alkoi aurinko jo pikku hiljaa painua mailleen. Tuvassa oli suloisen lämmin, jota iso leivinuuni lämmitti. Marketta Kalmanlehto toivotti meidät Siuro-Seuran puolesta tervetulleeksi ja jakoi kaikille vanhanajan esiliinat ja huivit päälle puettaviksi. Omat leivonta pulikat oli saanut ottaa mukaan kotoa. 

Leivinuunissa oli kuuma hiillosta ja saimme seurata kuinka Marketta veti hiilloksen alas ja puhdisti uunin pohjan aidolla katajaluudalla, kuin ennen vanhaan. Kurssia veti iäkkäämpi rouva, jonka kotona oli jo aikanaa tehty piirakoita, niin kauan kuin hän muisti. Laitoimme riisipuuron kiehumaan ja jokainen sai tehdä piirakkataikinansa itse. Sen jälkeen alkoi piirakan kuorien kauliminen pulikilla. Kailimis vaiheeseen opettaja suositteli käyttämään karkeampia ruisjauhoja. Leipomoinen oli mukavaa, mutta piirakan kuorien kauliminen oli yllättävän työlästä. Sitten alkoi piirakoiden täyttö ja rypyttäminen. Kaikki tekivät kyllä omansa näköisiä piirakoita. Piirakan muoto kuulemma kertoo jotain tekijästään.....

KARJALANPIIRAKAT (n.20-25kpl)

Kuoritaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4,5 dl ruisjauhoja (mielummin hienoja ruisjauhoja)
0,5 dl vehnäjauhoja

Riisitäyte:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l punaista maitoa
1 tl suolaa
voita maun mukaan
1 kananmuna


Keitä riisipuuro normaalisti ja lisää lopussa valmiiseen puuroon voita, suola ja kananmuna. Sekoita kuoritaikinan aineet keskenään. Jauhota leivonta alusta mielellään karkeammilla ruisjauhoilla. Tee ensin pötkö, jonka jaat 20-25 kakkaraksi, jotka pyörität palloksi. Lätkyttele pallot litteiksi ja kauli taikinapulikalla, niin ohueksi kuin mahdollista. Käytä kauliessa riittävästi jauhoja ettei kuoret tartu kiinni kaulimeen tai leivonta-alustaan. Kun olet kalinut kuoret, levitä päälle puuroa lähes reunoihin asti. Taita kuorta molemmista sivuista keskellepäin noin 1,5 cm kaistaleet ja ala rypyttää keskeltä. Paista erittäin kuumassa uunissa n. 300 astetta kunne näyttävät kauniin ruskeilta. Voitele kuumat piirakat sulalla voilla, jossa on tilkka kermaa tai vettä.















Piirakkakurssin opettaja toinen oikealta.



Piirakoiden teossa oli oma hommansa, mutta lopussa kiitos seisoi. Leivinuunissa paistetut, voilla voidellut vastaleivotut riisipiirakat maistuivat taivaalliselta. Kuori oli ihanan rapea ja täytepuurossa maistui voi. Teen piirakoita varmasti myös kotona. Täytteen voi hyvin tehdä myös ohrapuurosta tai yli jäänestä perunamuusista, johon lisätään voita ja kananmunaa. Knuutilan kartano oli mitä parhain paikka tällaiselle kurssille. Ihana menneitä aikoja huokuva väentupa isoine leivinuuneineen oli kerrassaan ihana tunnelmaltaan. Kuulin, että muitakin kursseja on tulossa, niinpä ilmoittauduin marraskuussa järjestettävälle kynttilänteko kurssille sekä joulukuussa järjestettävälle makkaranteko kurssille. Maltan tuskin odottaa, että pääsen makkarantekokurssille, se on ollut jo pitkään mielessä, että sen haluaisin oppia.

KIITOS SIURO-SEURA ja ihanat kurssi kaverit!

lauantai 22. lokakuuta 2016

Mokkapaloja syysloman kunniaksi

mokkapala


Nyt kun oli loma oli ainaa tehdä kaikkea. Niinpä päätimme poikani kanssa yhdessä leipoa jotain, Se mitä olikin poikani mielestä aivan selvä. Tottakai äiti leivotaan mokkapaloja!! Meillä leivotaan makeita juttuja melko harvoin, mutta pojastani on pikkuhiljaa kuoriutunut oikea makean ystävä. Mokkapaloja on kuulemma mukava tehdä ja vielä mukavampi syödä. Niinpä tuumasta toimeen.


MOKKAPALAT

Pohja:
3 munaa
3 dl sokeria
200g voisulaa
2dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2-3 rkl kaakaojauhetta

Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
50g voisulaa
5 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
Nonparelleja

1. Sulata voi
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa taikinaan ( kaakao kannattaa laittaa siivilän läpi)
4. Lisää lopuksi voisula
5. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia
6. Sekoita kuorrutusaineet ja levitä hiukan jäähtyneelle pohjalle. Ripottele päälle nonparelleja




yleiskone




mokkapaloja

kahvinpapuja

kahvi ja mokkapalat


Yhdessä on mukava leipoa ja opettaa lapselle uusia asioita. Ja lapsesta valmis herkku tuntuu erityiseltä, kun sen tekemisessä on itse ollut mukana. Päivällä oli mukava pyytää myös kaveri maistamaan itsetehtyjä mokkapalojan. Ja kyllä ne äidistäkin maistuivat tosi hyvältä kahvin kanssa.

Ihanaa syysloma viikkonloppua kaikille!

torstai 20. lokakuuta 2016

Syksyn viimeinen sieniretki!

sienimetsä


Aamu aurinko nousee...
Luonto näyttää upealta kuurapeitteessään....
Kaikkialla on niin valoisaa....
Olen lomalla.....
Metsä kutsuu vielä kerran sienestämään ennen talven tuloa...

Josko vielä kävisi kerran ennen talvea katsomassa suppiksia talven varalle. Niinpä nautin tukevan munakas aamiaisen ja pakkasin koiran ja sienikorin autoon ja suuntasin kohti Akaan metsiä. Sienestäminen on mielipuuhaani, metsässä on aina niin hyvä tunnelma. Siellä unohtuu kaikki maailman murheet ja on ihana hengittää. Miten muutamassa tunnissa voikin saada niin täydellistä sielun ja ruumiin hoitoa. Metsässä maa ei ollut jäässä ja sieniäkin löytyi. Koira juoksenteli vapaana ja nautti myös silminnähden olostaan, Tottakai. Koska maassa oli pudonneita lehtiä ja havuja oli suppiksia todella haastava löytää. Normaalistikin suppilovahvero sulautuu hyvin maastoon, mutta nyt tuntui että ne oli lähes mahdotonta havaita. Koira toi välillä keppiä viereeni, jotta heittäisin sitä ja aina kun kummarruin ottamaan keppiä käteeni, niin huppista siinähän oli vieressä rypäs sieniäkin. Siis koiran kanssa saumatonta yhteistyötä!


Kuuraa

Lehti kuurassa

Italian vesikoira

Imarre

Käävät

Naavaa ja jäkälää

Sienisaalis


Kyllä nyt on sienien suhteen varauduttu talveen. On sekasienet suolassa joulun sienisalaattia varten ja 4 isoa korillista suppilovahveroita on kuivatettu purkkeihin. Mieli on virkistynyt ja koira on onnellinen. Täydellinen lomapäivä! Huomenna suuntaamme viikonlopuksi mökille haravoimaan lehtiä, taidanpa tehdä mukaan kattilallisen täyteläistä sienikeittoa. Lämmin keitto monen tunnin ulkoilun jälkeen maistuu taivaalliselta. Ja pääsee mökkisaunaan ja paljuun, ihanaa!

Kyllä on ollut upea syksy!
Vai mitä mieltä olette?

maanantai 17. lokakuuta 2016

Kalaa alussa ja kalaa lopussa...


Kalarulla


Kala alkuruoka ja kala pääruoka syntyi aivan extempore. Kaapisa löytyi kylmäsavulohta ja siitä päätin tehdä alkuruuan. Pääruuaksi oli simppelisti rapeapintaiseksi paistettua lohta, itse tehtyjä lohkoperunoita ja sitruunajogurttikastiketta.

ALKURUOKA

kylmäsavulohta
punasipulia
tilliä
smetanaa
mustapippuria
sitruunanmehua
ripaus sokeria
sopivasti suolaa

Salaatin lehtiä
tortilla lättyjä
kirsikkatomaatteja

Pieni sipuli ja kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi ja sekoita muiden aineiden kanssa. Laita tortilla lätylle salaatinlehti ja sen päälle lohimössö ja kirsikkatomaatteja. Kääri mieleiseksesi nyytiksi.


alkuruoka


Pääruuaksi rapeaksi paistetut lohipalat ja lohkoperunat. Pese perunat hyvin ja lohko kuorineen. Laita kulhoon oliiviöljyä, suolaa, paprikajauhetta ja korppujauhoja. levitä lohkoperunat pellille ja paista uunissa 200 asteessa kunnes ovat kypsiä ka kauniin ruskea pintaisia. Paista lohi nahkoineen molemmilta puolilta rapeaksi. Sekoita kastike turkkilaisesta jogurtista, sitruunan mehust, sokerista, suolasta, sinapista ja tillistä.

Lohta sitruunajogurttikastikkeella

jokurttikastiketta ja lohta


Tykkään paistaa kalan nahkoineen ja erittäin rapeapintaiseksi, mutta sisältä mehukkaaksi. Ja outo kun olen, mielestäni tuo nahka maistuukin ihan erinomaiselta. Kyllä maistui kala ateria taas hyvältä, vaikka itse sanonkin :) Tykkään kattaa kauniista ja asetella ruuan nätisti esille vaikkei mitään juhlaa olisikaan ja söisimme vain omalla porukalla. Kauneus on puoliruokaa!

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Aamupalaa ajankanssa...

muna ja pekonia


Olen erittäin huono aamupalan syöjä. Arkena aamupala on parikuppia hyvää kahvia vastajauhetuista pavuista ja ehkä yksi voileipä. Mutta vapaalla, kun saa heräillä rauhassa, juoda kupin kahvia ja valmistaa aamiaista ajankanssa... Aamiainen on ok. Uppomuna ja sen kanssa pari rapeaksi paistettua pekonia, tuore croisantti hyvällä hillolla ja parilla siivulla vuohenmaitojuustoa....siinä on mieleiseni vapaapäivän aamupala. Toki luonnonjogurtti tuoreilla hedelmillä ja marjoilla on myös mieleistä syötävää aamulla. Paistan pekonin yleensä paistinpannulla niin että laitan pekonit kylmälle pannulle ja paistan rapeaksi, mutta olen paistanut pekonia myös mikrossa talouspaperien välissä, molemmilla lopputulos on hyvä.


Uppomuna

1 litra vettä
0,7 dl etikkaa
3 kananmunaa

Keitä vettä hetken aikaa, jotta siitä postuu ylimääräiset ilmakuplat. Riko muna juomalasiin, niin että keltuainen säilyy ehjänä. Lisää veteen etikka ja pyöräytä veteen kierre ja kaada muna varovaisesti veteen. Anna kiehua 2 minuuttia. Nosta muna varovaisesti lautaselle ja keitä seuraava muna jne. Paista pekonit ennen uppomunien keittämistä valmiiksi. Asettele pekonit kauniisti munan päälle ja tee viilto uppomunaan. Sisuksen kuuluu olla valuvan raaka, lisää tarvittaessa suolaa. Älä laita suolaa uppomunan keitinveteen, näin lopputulos on parempi.



pekonia ja uppomuna
Astiat Raaka Rå

Kirsikkahillo

aamiaiskattaus

Hillo croisantti

Olen aamuihminen ja rakastan aamuja. Haluan, että aamu olisi mahdollisimman kiireetön. Siksi heräänkin aina vähintään puolitoista tuntia ennen kuin pitää lähteä. Haluan juoda aamukahvini rauhassa aamutakissa. Niinpä naapureiden iloksi suoritan aamun ensimmäisen koiran pissatuksenkin yleensä aamutakki päällä :) Viikonlopuissa ja vapaissa parasta ovat kiireettömät ja aikatauluttomat aamut jolloin voi aivan rauhassa istuskella ja katsella ikkunasta ulos, tehdä aamupalaa ja suunnitella päivän ohjelmaa. Yleensä tykkään herätä ensimmäisenä, jotta saan juoda ensimmäisen kahvikupposeni aivan yksin. Juran kahvikone on muuten yksi perheemme parhaimmista hankinnoista. Kaikki saavat kahvinsa aina tuoreena, juuri silloin kun haluavat ja juuri sellaisena kuin haluavat.

Hyvästä aamusta tulee loisto päivä!

torstai 13. lokakuuta 2016

Perunarieskat muusin jämästä!

perunarieska voilla


Hetken inspiraatio....
Rakastan perunarieskaa...
Siivoilin tänään jääkaappia ja siellä oli rasiassa eiliseltä jäänyttä perunamuusia. Perunarieskojen teko on niin helppoa, että kukatahansa onnistuu. En halua heittää ruokaa hukkaan, niinpä tämäkin resepti on oiva silloin kun muusia on tullut tehtyä vähän liikaa. Rieskaan tarvitset vain valmista perunamuusia, kananmunan, suolaa ja jauhoja. Ei leipomisen vaivaa ja 20 minuutin päästä sinulla on ihania lämpimiä perunarieskoja. Mikä ihana iltapala vaikka teen kanssa.

Perunarieskat

3-4 dl valmista perunamuusia
1 kananmuna
2-3 dl vehnäjauhoja tai 1 dl ohrajauhoja ja loput vehnäjauhoja
hiukan suolaa


Sekoita kaikki aineet keskenään ja tee massasta hiukan tennispalloa pienempiä pallukoita uunipellille. Painele pallot noin 1/2 cm vahvuisiksi kiekoiksi ja painele niihin haarukalla reikiä. Paista 225 asteessa n. 15min.


jauhopurkki


Rieskat menossa uuniin

Perunarieskat

Perunarieskoja